google-site-verification=pxn7-tZ-1YbakULSAGlfsHG6V8iaV1rYDp5ZUm7mm2o
top of page

Group

Public·17 members

Hoe vaak moet u uw auto APK laten keuren? APK 2 jaar geldig of niet?


APK 2 jaar geldig: wat betekent dat voor jou?


Als je een auto hebt in Nederland, dan moet je deze regelmatig laten keuren bij een erkend bedrijf. Dit heet de Algemene Periodieke Keuring (APK). De APK is een oren, zoals de leeftijd, het brandstoftype, het gewicht en de datum van eerste toelating van je auto. De datum van eerste toelating is de datum waarop je auto voor het eerst op kenteken is gezet. Dit kun je vinden op je kentekenbewijs of op de website van de RDW.
apk 2 jaar geldigDe volgende regels gelden voor de APK-frequentie: • Als je auto na 1 januari 2005 op kenteken is gezet en op benzine, elektriciteit of waterstof rijdt, dan moet je deze voor het eerst laten keuren na 4 jaar. Daarna moet je deze om de 2 jaar laten keuren, totdat de auto 8 jaar oud is. Daarna moet je deze elk jaar laten keuren. • Als je auto na 1 januari 2005 op kenteken is gezet en op diesel, gas of een andere brandstof rijdt, dan moet je deze voor het eerst laten keuren na 3 jaar. Daarna moet je deze elk jaar laten keuren. • Als je auto voor 1 januari 2005 op kenteken is gezet, ongeacht het brandstoftype, dan moet je deze elk jaar laten keuren. • Als je auto een oldtimer is die ouder is dan 50 jaar, ongeacht het brandstoftype, dan hoef je deze niet meer te laten keuren. • Als je auto zwaarder is dan 3500 kg, ongeacht het brandstoftype, dan moet je deze elk jaar laten keuren.APK-vervaldatum en herinnering
De APK-vervaldatum is de datum waarop je auto uiterlijk gekeurd moet zijn. Deze datum kun je vinden op het APK-keuringsrapport dat je krijgt na elke keuring. Je kunt deze datum ook online opzoeken op de website van de RDW. Je hebt hiervoor je kenteken en meldcode nodig. De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto.


Je bent zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van je auto. Je krijgt geen boete als je te laat bent, maar je mag dan niet meer met je auto rijden. Als je toch wordt aangehouden door de politie, kun je een boete krijgen van 149. Bovendien kan je verzekering weigeren om eventuele schade te vergoeden als je een ongeluk krijgt met een niet-gekeurde auto.


Om te voorkomen dat je de APK-vervaldatum vergeet, kun je een gratis herinnering aanvragen bij de RDW. Je kunt kiezen om een e-mail of een brief te ontvangen zes weken voor de vervaldatum. Je kunt dit online regelen op de website van de RDW of via de RDW-app.


APK eerder of later keuren
Je mag je auto ook eerder of later laten keuren dan de APK-vervaldatum. Dit heeft echter wel gevolgen voor de nieuwe vervaldatum. De volgende regels gelden hiervoor: • Als je je auto eerder laat keuren dan twee maanden voor de vervaldatum, dan krijg je een nieuwe vervaldatum die gebaseerd is op de datum van de keuring. Bijvoorbeeld: als je auto gekeurd moet worden voor 1 juli 2023 en je laat deze keuren op 1 mei 2023, dan is de nieuwe vervaldatum 1 mei 2024 (of 1 mei 2025 als je auto om de twee jaar gekeurd moet worden). • Als je je auto laat keuren binnen twee maanden voor de vervaldatum, dan blijft de oorspronkelijke vervaldatum geldig. Bijvoorbeeld: als je auto gekeurd moet worden voor 1 juli 2023 en je laat deze keuren op 1 juni 2023, dan blijft de vervaldatum 1 juli 2024 (of 1 juli 2025 als je auto om de twee jaar gekeurd moet worden).Als je je auto later laat keuren dan de vervaldatum, dan krijg je een nieuwe vervaldatum die gebaseerd is op de datum van de keuring. Bijvoorbeeld: als je auto gekeurd moest worden 35,00


Deze prijzen zijn gebaseerd op de gegevens van mijngarage.nl, een website waar je online een afspraak kunt maken voor een APK keuring bij een RDW-erkend bedrijf. De prijzen kunnen echter verschillen per bedrijf, dus het is verstandig om altijd eerst de tarieven te vergelijken voordat je een afspraak maakt.


Conclusie
Een APK keuring is een verplichte en belangrijke controle voor je auto. Het zorgt ervoor dat je auto veilig en milieuvriendelijk is en dat je geen boetes of problemen krijgt. Je moet je auto laten keuren volgens een bepaalde frequentie, die afhangt van de leeftijd, het brandstoftype, het gewicht en de datum van eerste toelating van je auto. Je kunt je auto laten keuren bij een RDW-erkend bedrijf, waar je zelf een afspraak mee kunt maken. De kosten van een APK keuring variëren per bedrijf en per type auto, maar liggen gemiddeld tussen de 30 en 60. Als je meer wilt weten over de APK keuring, kun je de volgende veelgestelde vragen lezen of de website van de RDW raadplegen.


Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er als mijn auto wordt afgekeurd?
Als je auto wordt afgekeurd, betekent dit dat er één of meer gebreken zijn die eerst gerepareerd moeten worden voordat je auto weer aan de eisen voldoet. Je krijgt dan een afkeuringsrapport waarop staat wat er mis is met je auto en wat je moet doen om deze weer goed te keuren. Je mag dan nog wel met je auto rijden tot de vervaldatum, maar alleen als je binnen twee weken een herkeuring laat uitvoeren. Als je dit niet doet, mag je niet meer met je auto rijden en kun je een boete krijgen.


Hoe kan ik mijn auto goed voorbereiden op een APK keuring?
Je kunt zelf een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat je auto zo goed mogelijk door de APK keuring komt. Zo kun je bijvoorbeeld:


apk 2 jaar geldig benzine


apk 2 jaar geldig diesel


apk 2 jaar geldig elektrisch


apk 2 jaar geldig hybride


apk 2 jaar geldig lpg


apk 2 jaar geldig oldtimer


apk 2 jaar geldig camper


apk 2 jaar geldig motor


apk 2 jaar geldig aanhanger


apk 2 jaar geldig caravan


apk 2 jaar geldig verlengen


apk 2 jaar geldig uitstellen


apk 2 jaar geldig schorsen


apk 2 jaar geldig boete


apk 2 jaar geldig verlopen


apk 2 jaar geldig opzoeken


apk 2 jaar geldig checken


apk 2 jaar geldig berekenen


apk 2 jaar geldig overschrijven


apk 2 jaar geldig exporteren


apk 2 jaar geldig importeren


apk 2 jaar geldig kosten


apk 2 jaar geldig prijs


apk 2 jaar geldig goedkoop


apk 2 jaar geldig gratis


apk 2 jaar geldig actie


apk 2 jaar geldig korting


apk 2 jaar geldig aanbieding


apk 2 jaar geldig rdw


apk 2 jaar geldig rijksoverheid


apk 2 jaar geldig anwb


apk 2 jaar geldig kwikfit


apk 2 jaar geldig euromaster


apk 2 jaar geldig profile tyrecenter


apk 2 jaar geldig bovag


apk 2 jaar geldig vakgarage


apk 2 jaar geldig autotaalglas


apk 2 jaar geldig carglass


apk 2 jaar geldig autoweek


apk 2 jaar geldig consumentenbond • Je banden controleren op spanning, profieldiepte en beschadigingen. • Je verlichting controleren op werking en afstelling. • Je ruitenwissers en ruitensproeiers controleren op werking en vloeistofniveau. • Je oliepeil, koelvloeistofniveau en remvloeistofniveau controleren en eventueel bijvullen. • Je kentekenplaten schoonmaken en goed bevestigen. • Je papieren klaarleggen, zoals je kentekenbewijs, je identiteitsbewijs en je vorige keuringsrapport.Dit zijn slechts enkele tips om je auto voor te bereiden op een APK keuring. Het is echter geen garantie dat je auto goedgekeurd wordt, want er zijn nog veel meer aspecten die gecontroleerd worden tijdens de keuring. Het is daarom altijd verstandig om je auto regelmatig te laten onderhouden door een vakman.


Kan ik bezwaar maken tegen een APK keuring?
Als je het niet eens bent met de uitslag van een APK keuring, kun je bezwaar maken bij de RDW. Je kunt dit doen door binnen twee weken na de keuring een herkeuring aan te vragen bij de RDW. Je moet dan wel eerst de kosten van de eerste keuring betalen aan het bedrijf dat je auto heeft gekeurd. De RDW zal dan zelf je auto opnieuw keuren en beoordelen of de eerste keuring terecht was of niet. Als blijkt dat de eerste keuring onterecht was, krijg je de kosten daarvan terug. Als blijkt dat de eerste keuring terecht was, moet je ook de kosten van de herkeuring betalen.


Kan ik korting krijgen op een APK keuring?
Sommige bedrijven bieden korting aan op een APK keuring als je deze combineert met een onderhoudsbeurt of een andere service. Dit kan voordelig zijn als je auto toch al toe is aan een onderhoudsbeurt of als je andere problemen hebt met je auto. Je kunt online zoeken naar bedrijven die korting aanbieden op een APK keuring of informeren bij je eigen garage. Let wel op dat je niet meer betaalt voor de onderhoudsbeurt of de andere service dan normaal, want dan is de korting misschien niet zo voordelig als het lijkt.


Wat moet ik doen als ik naar het buitenland ga met mijn auto?
Als je naar het buitenland gaat met je auto, moet je ervoor zorgen dat je auto nog geldig gekeurd is. De APK is namelijk niet alleen verplicht in Nederland, maar ook in de meeste andere Europese landen. Als je auto niet geldig gekeurd is, kun je ook in het buitenland een boete krijgen of zelfs je auto in beslag laten nemen. Bovendien kan je verzekering weigeren om eventuele schade te vergoeden als je een ongeluk krijgt met een niet-gekeurde auto.


Je kunt je auto dus het beste laten keuren voordat je naar het buitenland gaat, zeker als je voor langere tijd weggaat. Je kunt ook een internationaal APK-keuringsbewijs aanvragen bij de RDW. Dit is een document dat aantoont dat je auto geldig gekeurd is volgens de Europese normen. Je kunt dit document meenemen naar het buitenland en laten zien als je wordt gecontroleerd door de politie of de douane. Je kunt een internationaal APK-keuringsbewijs online aanvragen op de website van de RDW of via de RDW-app.


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page